Реших да започна да търся най-добрата рецепта за козунак, която да се доближава до вкуса който търся и да я приготвя без много усилия в хлебопекарната!
Оказа се, че още с първият опит се получи, но това не означава, че ще спра да опитвам...
Дано рецептата да Ви хареса!
Козунакът става много ароматен и на конци!
Хлебопекарна Moulinex OW5023 XXL Baguette
Програма 7 (Сладък хляб)
Тегло: 1кг
Време за приготвяне: 3ч и 50минСтепен на препичане на коричката: Средна
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 150 гр. захар
- 125 мл олио
- 125 мл кисело мляко
- 2 с.л. ром (коняк, ракия)
- настърганата кора на 1 лимон
- 500 гр. брашно
- 1 пакет суха мая на д-р Йоткер
- Добавки (стафиди, локум, ядки)
Начин на приготвяне:
- В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, рома и настърганата кора от лимон. Не е необходимо разбиване с миксер.
- Сместа се изсипва в контейнера на хлебопекарната.
- Добавя се пресятото брашно и накрая сухата мая.
- При първия звуков сигнал се добавят добавките.( Аз предварително накиснах 3-4 супени лъжици стафиди с малко ром и добавих нарязан на кубчета локум, оваляни в кокосови стърготини, за да не се слепват).
Оригинална рецепта
Чак на конци не става, но пак е добър. ;)
ОтговорИзтриванеАми :) става си и на конци - и особено си личат докато е топъл и ако се чупи, а не се нарязва... Но то кой ли ще го чака и да изстива :))
ОтговорИзтриванеТова ми стана любимия козунак:) Уж щях да експериментирам с други, но хич нямам желание да го правя:) Този става перфектен!
ОтговорИзтриванеКиселото мляко е традиционен у нас млечнокисел продукт, любим на поколения българи. Той често е включван в рецепти благодарение на добрите си вкусови качества. http://www.kiselomliako.bg/recipes.php?content_id=6
ОтговорИзтриванеМного ми допадна тази рецепта, но нямам хлебопекарна. Предполагам, че ще се получи и при ръчно месене?!?
ОтговорИзтриванеЩе стане, но ще трябва доста да се меси тестото и да се оставя да втаса и пак да се премеси... Споделете дали козунака е станал вкусен и с ръчно месене.
ОтговорИзтриванеАма не може ли с масло вместо с олио?
ОтговорИзтриванеСпоред мен може да се използва разтопено масло или нарязано на малки кубчета кубчета но в момента не мога да преценя какво трябва да му е количеството.
Изтриванеолиото може да се замени с 1 пакетче масло от 125гр.
Изтриванеza kakav gramaj e receptata
ОтговорИзтриванеЗа Тегло: 1кг
ИзтриванеПробвах го със 125 грама разтопено масло и стана чудесно, наду се добре и всичко си стана както си му е реда.
ОтговорИзтриванеА можете ли да дадете мерките за по-малък козунак, защото на моята хлебопекарна е 750 гр максимума? Чудя се от кое да намаля, за да може да стане точно...;)
ОтговорИзтриванеТрябва всичко да се намали пропорционално. няма как да се намали само един от продуктите. От всички продукти трябва да вземете 2/3, за да стане за 750гр.
Изтриване3/4
ИзтриванеАз също искам да попитам нещо. Понеже, нямам програма сладък хляб, коя друга мога да използвам? Имам програмите Basic, Whole Wheat и French, които отговарят доло-горе на даденото времетраене, по тази рецепта... Може ли малко помощ :)
ОтговорИзтриванеПробвайте на Basic и споделете после какъв е резултата!
ИзтриванеКолко грама е 1 пакет мая?
ОтговорИзтриванеАз ползвам на Йоткер и е 7гр. http://www.oetker.bg/bg-bg/produkti/dobavki-za-pechene/sukha-maja.html
ИзтриванеIskam da popitam za sladak hlqb li e programata ili za sladak barz hlqb che pri men kato cqlo se poluchi no mnogo se nady I otgore ostana sorov gramaja li da namalq na sastavkite ili da smenq programata
ОтговорИзтриванеАз го пека на сладък хляб, а не на бърза. Явно хлебопекарната е по-малка и е добре да се намали грамажа на козунака или да се изпече във фурната.
ИзтриванеТова за времето на машината ли се отнася колко време да бърка и да пече 3ч. и 50 мин. или като цяло времето на приготвяне с предварителното бъркане на течните съставки и на машината ?!Защото аз имам програма за сладък хляб но тя е с време 2ч.и55мин. имам и програма френски хляб която долу горе отговаря на времетраенето , но искам да разбера трябва ли удължавам времето на програмата за сладък хляб на 3чи50мин. или да го оставя така.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, пробвайте на програмата за сладък хляб, защото сладкото тесто е по-тежко от колкото на тестото за френския хляб и споделете как е станал козунака, а също така и каква е машината за хляб.
ИзтриванеИзьпълних рецептата-резултата е чудесен ,вкусен козунак на конци...Много съм доволна,защото рецептата е лесна ,а резултата перфектен...Благодаря много
ОтговорИзтриване